Minvoul en Makokou

Aan de noordwestelijke kant van Minkebe, tegen de Kameroenese grens, ligt het dorp Minvoul. In de omgeving daarvan zijn veel agglomeraties van de Baka, een pygmeeėn-volk. Echter, de dominante bevolkingsgroep in de regio (en het gehele noorden van Gabon) is de Fang. De Baka leven van oudsher van de jacht op wild en hebben altijd een vorm van ruilhandel met de Fang gevoerd om landbouwprodukten. De economische positie van de Baka wordt echter steeds zwakker. De olifantenjacht is officieel verboden, maar wordt de pygmeeėn oogluikend toegestaan omdat het hun belangrijkste bron van inkomsten is.

Om de Baka uitzicht te bieden op alternatieve manieren van levensonderhoud en dus het stropen van olifanten in te dammen, probeert het WWF Minkebe-projekt een vorm van ecotoerisme te stimuleren. In 2004 zijn we met o.a. Baka als gidsen op pad gegaan.

 

Makokou is de kleinste van de 9 regionale hoofdsteden van Gabon en is ooit onstaan als garnizoensplaats. In 2002 heeft de plaats een facelift gekregen ter ere van het bezoek van de president voor de viering van Onafhankelijkheidsdag. Het is te zien aan de nieuw geteerde wegen. Er is weinig infrastrukuur voor toerisme, er zijn bars en er is een markt, maar een bank is niet te vinden.